Revisjonshistorikk [tilbake]

Lett å velge her, Fiat er et undervurdert merke i Norge, en importør som gjorde en dårlig jobb med en ellers solid merkevare er en av årsakene. Kanhende at Croma ikke utmerker seg i forhold til konkurrentene, men den er definitivt ikke noen dårligibl. Legg til at det som du sier, er mange gener fra andre biler i bilen, du bør derved ha grei tilgang til slitasjedeler. Mhp Renault Laguna er det utad sett en bil med mange kvaliteter, men med en lei tendens til å gi et litt for spennende bilhold. Ellers ville jeg no også sett i retning av Skoda her, både Roomster, Yeti og Octavia har rikelig med plass, de to første minner om en pizzabil med seter med grei takhøyde og praktiske løsninger som gjør dem unike i sitt segment. Du kan attpå til få biler med firehjulstrekk innafor ditt budsjett om du prioriterer bilens faktiske stand fremfor tallet på kilometertelleren. Dog er det fornuftig å unngå de små benzinerne fra før 2013, du vet, de med kamkjede og en litt for spennende strammer.

Det er jo så enkelt som at kjørelengden på mange vis bare er et tall. Når du med et begrenset budsjett låser deg til maks 10 år og ikke mer enn 100.000 km, utelukker du en hel gullrekke av biler som kan vise seg å være et bedre valg. Nei, de er ikke italienske, men begrensningen i budsjettet tilsier at vi snakker om biler som nærmer seg 10 år. I min verden betyr antall år på veien minst like mye som kjørelengde, en bil som blir lite kjørt kan meget vel vise seg å være brukt kun frem og tilbake til butikken. Altså primært småkjøring. Det er dårlig karma slitasjemessig. Den andre geia: det er mer vanlig enn vi liker å tenke på med manipulering av kilometertelleren. Dels for å spare forsikringspremie, dels fordi det norske bilmarkedet, med skyhøye avgifter på nye biler, gjør det ganske så lønnsomt å redusere kjørelengden med det være seg 50.000 km eller noen hundre tusen, før brukte vi drill eller en liten elektromotor, nå tar det noen sekunder med en pc.

Man bør altså være skeptisk om en bil knapt nok er kjørt på de 10 årene som er aktuelle her. 100.000 km er godt innafor definisijonen av "knapt nok kjørt". Jeg ville ikke vært så bekymret for kjørelengde, fokuser heller på faktisk stand, både historikk og servicehefte forteller mye, og bruk tid på såvel prøvekjøring som egensjekk av bilen. Ikke minst dette med rust er absolutt relevant på en inntil 10 år gammel bil, altfor mange gir beng i understellsbehandling og etterbehandling.

Ellers tenker jeg jo litt som deg, en Fiat gjør seg absolutt bedre i garasjen sammen med Alfaen din, men Skoda er et alternativ om du vil ha f.ex firehjulstrekk innafor et ikke altfor avskrekkende budsjett. Lykke til!