Revisjonshistorikk [tilbake]

Nja,....som du sier, dette kan oppleves som merkelig, men den underliggende årsaken er altså at det har utviklet seg en uskikk i den norske bilbransjen, der man misbruker det særnorske begrepet "årsmodell" både ved salg, men også ved innbytte hhv kondemnasjonstakst. Som mange har erfart på den harde måten, man betaler dyrt for si en 2017-modell....forhandleren skjuler...helt bevisst...at bilen er to år eldre. I det øyeblikk du skal bytte inn bilen, gjerne hos samme forhandler, får du plutselig slengt i fleisen at bilen er en "fakitisk 2015-modell" og en "overligger", med påfølgende reduksjon i innbytteprisen. Jeg har dessverre ikke tilgang til oppdaterte versjoner av "Rødboka" sånn uten videre, men du bør kunne få et svar hos en forhandler. Selv om det er en relativt sjelden bil, du skal ikke se bort fra den finnes i boka. En måte å gjøre det på, er jo å ta en telefonrunde til flere forhandlere, gjerne også en aktør som Oslo Bilauksjon. Spør gjerne om en årgang "av gangen", det kan være lettere å få et konkret svar da...man er mer interessert i kunder enn å svare på spørsmålet om en 2015-modell vs en 2017-modell....da lukter man lunta....og gir et svevende svar for å unngå å henge ut "kolleger".....bilbransjen er sleipe sånn......

En annen måte å få et estimat på, er å legge prosentvis årlig verditap til grunn. HER finner du et par ord om aktuelle prosentsatser....tviler på om din bil taper seg mer i verdi....det er en gild bil! https://www.smartepenger.no/bilokonomi/2230-bilkostnader-verdifall Min subjektive oppfatning er at det du har opplevd, helt klart er en "vesentlig mangel" Jeg ville som et minimum bedt om et råd hos forbrukerrådet og tatt det derfra...eksempelvis ved å forsøke å komme i dialog med de som solgte deg bilen. Får man til en minnelig avtale og et kompromiss begge kan leve med, sparer man mye tid og penger. Å gå videre med saken er mulig, men man skal vurdere nøye hva man kan vinne kontra hvor mye det vil koste i tid og penger - hele veien!

Forøvrig har du helt rett, som en ærlig mann selger du ikke denne bilen som en 2017-modell. Men du kan opplyse om de faktiske forholdene, og avertere den som førtesgangsregistert da og da osv.. Den har jo ikke vært på veien de to årene fra 2015 til 2017, den bør altså ligge noe høyere i pris enn tilsvarende 2015-modeller. Du går uansett på en smell, i den forstand at du sitter med regninga for to års verditap, mens den opprinnelige selgeren har putta en tilvarende gevinst i egen lomme forlengst. Sånn er det bare, og dessverre...dette er ikke et enkelstående tilfelle.