Revisjonshistorikk [tilbake]

Her fremstår det som om gutta boys i elbilsjappa har brukt "Rødboka" og lagt de tabellene som finnes der med forskjellige serienummmer osv til grunn for å hevde at bilen er en "2015" modell. Om dette er "korrekt" eller ei, er vanskelig å si på stående fot, men det ville ikke være første gang at disse oppslagsverkene for "listepriser" har sine egne, helt unike oppfatninger av et begrep som den norske bil- og takstbransjen omtaler som "faktisk årsmodell. I ditt sted ville jeg tatt dette opp med forhandler, og bedt om en skriftlig bekreftelse for når bilen faktisk er produsert, når den er importert /fortollet osv....og ikke minst....om denne bilen teknisk sett er en "2015 modell" eller en "2017 modell".

Hvis ikke forhandler vil svare på dette, henvend deg til importøren eller fabrikanten. Dette er uansett noe du bør ha kontroll på både i forhold til eventuelt senere salg av bilen, men også i forhold til f.ex en skadetakst ved kondemnasjon. Skulle det vise seg at bilen faktisk er 2 år eldre enn det som er opplyst ved inngåelsen av kjøpekontrakten, har forhandler forsømt seg overfor deg. Her kommer forbrukerkjøpsloven inn i bildet, du har 5 års reklamasjonsrett. All den tid det dreier seg om relativt betydelige summer her, bør du påse å opptre ryddig....gjøre de rette tingene i rett rekkefølge. Her finner du hvordan du kan gå frem: https://www.forbrukerradet.no/forside/bil/kjop-og-salg-av-bil/misfornoyd-med-kjop/

Bakgrunnen for problemet her er nok i stor grad at de norske "fagmiljøene" forholder seg til det noe kunstige begrepet "årsmodell", mens man i Europa legger begrep som "Baujahre" (byggeår) , "Baureie" (modellserie) og "erstzulassung" (førstegangsregistering) til grunn for alle slike vurderinger. Det merkelige er at den særnorske varianten blir praktisert på en slik måte at det aldri lønner seg for deg, man legger alltid en "bordet fanger" tankegang til grunn. Uavhengig av dette, du skal ikke betale for en 2017-modell og få i fleisen at bilen er to år eldre ved innbytte. Like viktig er altså dette med forsikringselskapet: du skal ikke betale en premie som legger en 2017-modell til grunn, og bli avspist med erstatning for en bil som er to år eldre ved en skade! Jeg har sett grelle eksempler på dette, der en bil som faktisk kostet nær det dobbelte å forsikre som en 1991-modell, ble vurdert som om den var to år eldre i det øyeblikk en totalskade var et faktum. At bilens originale dokumenter samt fabrikanten entydig bekreftet at bilen visserlig var en 1991-modell, ga takstmannen og forsikringselskapet som oppfant reklamen "en pris før, en pris etter" blaffen i.....man la oppslagsverket "norske bruktbilpriser" til grunn.....selv om den aktuelle bilen var bruktimportert og en helt annen bil enn den man forsøkte å legge til grunn for denne kvasivurderingen. Tro meg....du vil IKKE oppleve noe slikt.....få orden på dette snarest mulig!