Revisjonshistorikk [tilbake]

"Noen" har opp gjennom årene innbilt seg mye rart. Faktum er at det nok under ekstreme omstendigheter kan samle seg opp en del koks i både motor og eksosanlegg, men at dette kan tilskrives eldre menneskers kjørestil alene....? Nada....glem ikke at vi lever i det landet i Europa som har nest lavest gjennomsnittshastighet i veinettet. Den eneste nasjonen som ligger dårligere an enn hos, er Malta. Det burde jo si en del?

Derved kan det til tider være noe koks både her og der i en norsk motor, det har bla vist seg ved jevne mellomrom når Ola Dunk legger ut på bilferie til andre land der tempoet i trafikken er et helt annet enn her hjemme. Autobahn og "fri fart" får jo frem en formel1-kjører i selv den største idiot! Konsekvensen av å gi bånn gass på en bil med sot på stempeltoppene har ofte vist seg å være overoppheta stempler med påfølgende høl i stempelet eller andre festlige ting :-) Moralen er, at "litt aktiv" kjøring meget vel kan vise seg å være mer skadelig enn "gubbekjøring" :-) Som ellers i livet, det beste er å finne den gylne middelvei: kjøre med vett og unngå å overbelaste motor og drivlinje gjennom "aktiv kjøring"....også kjent som "idiotkjøring". Jeg bare nevner det: jeg har bla hatt en Passat B5 som rulla snaue 500.000 problemfrie kilometer. Jeg er på ingen måte noen sinke i trafikken, men kun eneste drivledd måtte skiftes i løpet av disse kilometerne. Bilen ble forøvrig smadret...da kjørte jeg fremdeles med bla original clutch. Mens en ungdom i "nabolaget" som kjøpte en bil av samme sorten, ikke engang kjørt de 100'....presterte å kjøre i støkker begge drivleddene foran og clutchen i løpet av de første 24 timene han hadde bilen....med litt "aktiv" kjøring, bla 8-tall på en parkeringsplass.

En annen ting som er undervurdert blant "spreke" sjåffører, er betydningen av ALDRI å trekke høye turtall før motoren og olja er gjennomvarm. Dette kan ikke understrekes sterkt nok. Likevel...det er de som innbiller seg at dette også er "daukjøring".....sier ikke mer :-)

Antall visninger