Revisjonshistorikk [tilbake]

Hei du!

Skal man skifte frontrute på en nyere bil så er det en del hensyn man må ta. Det er nemlig slik at frontruta er en del av "bæringa" i en bil. Den har en vesentlig jobb (sammen med resten av karosseriet så klart) for å stive av bilen. Samtidig må den kunne flekse litt slik at den ikke sprekker når resten av bilen gjør det.

Før så var det en ganske enkel jobb om man var litt fingernem å skifte rute selv. En nylonsnor med en løkke inne i gummilista som festet ruta var det man trengte. Det har jeg gjort mange ganger. På en halvtime hadde man tatt ut den gamle, satt inn den nye og attpåtil rukket en kaffekopp...

Det har blitt vanskeligere

Alle nyere frontruter er limt. Og de må skjæres ut når det skal skiftes og veldig ofte så sprekker de og blir ødelagt i den prosessen. Derfor vil jeg tro at det er små sjanser for å få tak i en brukt.

Dessuten må du få tak i det spesielle limet som brukes på de ulike rutene og til de ulike bilmerkene. Samt den spesielle påføringspistolen, som også varmer opp limet, før påføring av dette. Samt en spesiell primer som også brukes på limflatene både på karosseriet og på selve glasset.

Det er også veldig viktig å få lagt limfugen riktig i kjegleform, slik at den fester godt nok, samtidig som ruta skal kunne flekse i vindusåpningen og at limfugen må være helt tett slik at man slipper lekkasjer inn i bilen.

Få heller et godt tilbud

Så med tanke på utstyret som kreves og nøyaktigheten rundt dette, så blir vel i grunnen svaret på spørsmålet ditt nei. De færreste har hverken tilgangen til utstyret og kunnskapen som kreves for å gjøre dette på en god måte hjemme.

Hadde jeg vært deg så ville jeg heller tatt en runde, forklart situasjonen om at du ikke har forsikring som dekker dette, og bedt om å få et godt tilbud hos noen av de som driver med dette. Og det er jo ganske mange etter hvert.

Lykke til med bil og rute!