Revisjonshistorikk [tilbake]

Hei Helge – håper du ikke har havnet i samme ulykka som denne karen…

Det er ikke til å komme bort i fra at når man kjøper bil av en privatperson så har man helt andre – og dårligere – rettigheter enn ved kjøp hos forhandler. Det er en grunn til at det er en prisforskjell…

Forbrukerkjøpsloven gjelder IKKE ved handel mellom private. Da er det kjøpsloven som gjelder – altså to forskjellige lovverk.

Og litt grovt sett kan man sette opp tre punkter: 1. Selger gir ”positivt” feilaktige opplysninger. For eksempel sier at bilen er helt rustfri – og det viser seg at den har rustskader. Da kan du reklamere.

  1. Forsømt å gi viktige opplysninger. For eksempel selger vet at registerreimen skulle vært byttet – men unnlater å si det – og den ryker etter kort tid. Da kan du reklamere.

  2. Bilen viser seg å være VESENTLIG dårligere enn hva alder, pris. km. Stand etc tilsier. Da kan du også reklamere.

Bevisføringen her er som du ser ganske ”ullen” om det skulle komme til en rettsak. Mitt råd er igjen for 1000-ende gang: Sjekk NØYE FØR du kjøper. Er du i tvil – ta NAF-test!

Ved handel mellom private har man IKKE angrerett.

Kjøper har opplysningsplikt – og er således PLIKTIG til å fortelle om feil, mangler. Tidligere kollisjonsskader etc.

Selger har undersøkelsesplikt. Og et eksempel fra nevnte tilfelle er de defekte lykteviskerene. Dette burde kjøper sett / underøkt før han kjøpte bilen.

Hvordan bilen er framstilt i annonsen kan også ha noe å si. Her er vi inne på dette med feilaktige opplysninger igjen.

Og som alltid: KONTRAKTEN ved bilkjøp er viktig – og ofte et forsømt område. Det finnes gode kontakter å printe ut på nettet. Bla på naf.no

Selges som prøvekjørt / forevist - uten garanti. Dette er noe som mange bruker i en kontakt. Skriver du under på dette er du pr definisjon rettighetsløs.

På den annen side – hvem, vi være garantist for en ny eier når man selger en 10 år gammel bil som har gått over 200 00 km. Ikke jeg i alle fall!